V Prešove sa pripravuje protestné zhromaždenie odborárskej verejnosti

04.09.2005 Prešov

Prešov 4. septembra (TASR) - Efektívnejšie kolektívne vyjednávanie zamestnancov, členov odborov so svojimi zamestnávateľmi by malo prispieť k zlepšeniu život...
Prešov 4. septembra (TASR) - Efektívnejšie kolektívne vyjednávanie zamestnancov, členov odborov so svojimi zamestnávateľmi by malo prispieť k zlepšeniu životnej úrovne pracujúcich. S týmto cieľom pripravuje Odborový zväz (OZ) KOVO na pondelok 12. septembra protestné zhromaždenie odborárskej verejnosti na pešej zóne v Prešove.

Podľa člena Predsedníctva Rady OZ KOVO za Prešovský a Košický kraj Jozefa Balicu chcú na zhromaždení vyjadriť nespokojnosť s krokmi vlády, ktoré vedú k znižovaniu životnej úrovne a kúpyschopnosti obyvateľstva. V prvom rade je tým negatívnym krokom zdražovanie zemného plynu. Chcú upozorniť aj na negatívny trend vo vývoji miezd a na stály rozdiel medzi nimi u zamestnancov v Prešovskom a Bratislavskom kraji.
Balica argumentoval údajmi zo Štatistického úradu SR. V prvom štvrťroku 2005 bola priemerná mzda v podnikoch nad 20 zamestnancov v Prešovskom kraji 12 713 Sk, ale v Bratislavskom až 23 530 Sk. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2004 v Prešovskom kraji vzrástla len o 4,5 %, zatiaľ čo v Bratislavskom o 12,7 %.
\"Musíme vedieť dojednať spravodlivejšie pracovné, mzdové i sociálne podmienky na zlepšenie životnej úrovne obyvateľov, \" zdôraznil Balica.
Neúspechy zamestnancov v kolektívnom vyjednávaní pripísal odborársky predák aj na vrub toho, že ochrana zamestnanca podľa Zákonníka práce nie je veľká. SR patrí na 14. miesto v rebríčku krajín, v ktorých sa zamestnávatelia môžu čo najrýchlejšie zbaviť zamestnanca.
 

Vyberte región